Kommunikationer

Stortorpsvägen har hela tiden varit områdets huvudsakliga tillfartsväg. Från början hette vägen Granallén och var länge en enkel grusväg, omgiven av höga granar. Allén gick hela vägen från Forsån fram till nuvarande Stortorps äldreboende och sågades ner någon gång under 1940-talet.

I början på 1920 talet, då de första husen började byggas, gick bussen bara ett par gånger om dagen. Bussarna gick till Ringvägen-Götgatan vid nuvarande Åhlens Skanstull, men avgick inte från Runsätra äng utan ett antal hundra meter härifrån, ungefär där nu ett konferenshotell ligger vid Edsvallabacken. Här gick nämligen dåtidens huvudväg, Dalarövägen. Missade man bussen fick man istället ta en långpromenad till Sockenvägen i Enskede och där ta spårvagnen nr 8 till Skanstull. Spårvagnen trafikerade sträckan Skanstull – Skarpnäck. Förbindelserna blev bättre då busslinje nr 7 kom att trafikera sträckan Ringvägen – Stortorp med ändhållplats vid ängen i Stortorp. Allt var med andra ord inte bättre förr! Å andra sidan var man van vid avstånden och visst fanns det väl mer krut i kroppen förr? Om detta berättar Britta: ”När vi var unga brukade vi ta båten och ro till Folkets park i Vendelsö på andra sidan sjön. Det gick fort att ta sig dit men väääldigt lång tid att ta sig hem igen.”

Södertörns folkskola 1926.

Skolor

De flesta barn som växte upp i Runsätra äng innan Farsta hade börjat byggas, gick de första åren i Södertörns folkskola. År 1957/58 revs skolan för att göra plats åt Farsta Centrum. Barnen från Runsätra äng flyttades bl.a. till Sköndals skola och till Hökarängsskolan.

När Larsbodaskolan var färdigbyggd i början av 1958 flyttades eleverna från Runsätra äng dit då de skulle börja i högstadiet. Skolan ritades av arkitekt Paul Hedqvist. 1998 byggdes halva fastigheten om till lägenheter och övriga halvan blev kontor och förblev så fram till 2011 då hela skolan byggdes om till bostäder.

Efter Larsbodaskolan var det Hästhagsskolan i Farsta som gällde men idag, med det fria skolvalet, finns det inte längre någon specifik skola för alla barn i Runsätra äng.

Affärer

1928 öppnades en affär av och hos Uno Karlsson, mittemot nuvarande entrén till Stortorps äldreboende. Affären hade inte så mycket varor utan man fick beställa kött m.m. Mjölken kördes ut med häst och vagn från Stortorps gård. Närmaste större affär låg då i Tallkrogen mittemot ingången till kyrkogården.

1932 upphörde Karlssons affär och en ny öppnades i hörnet av Runsätravägen och Stortorspvägen (Runsätravägen 55), kallad Johanssons affär. Affären hade tre avdelningar: en köttavdelning, en mjölk- och bageriavdelning samt övriga specerier. På helgerna kunde man hämta sin tidning och lägga betalningen i trappen till övervåningen. På baksidan låg en stor isstack där is kunde tas till affären långt in på sommaren. Isen kom från närliggande sjön Drevviken. Nu är affären bostadshus.

Lite längre bort på Stortorpsvägen låg Cederbros affär. I början på 60-talet blev det Morsans café och en mötesplats för raggare, eller som man då sa: motorburen ungdom.

En kiosk fanns vid korsningen Runsätravägen-Vallpojksvägen. Ägaren kallades för Lullan. När kiosken lades ner kom en ny kiosk vid korsningen Branta Backen och Stortorpsvägen (Granallén): en grön kiosk som sålde ettöresgodis, tidningar mm. Kiosken revs 1963/64.

Den bruna byggnaden vid Runsätravägen 1, kallades först för Stortorpsboden och var en sybehör- och järnaffär. Den lilla gula träbyggnaden på samma tomt, som från början var röd, var den första affären på Runsätra äng där man kunde köpa järnvaror, fotogen m.m. Det var också den första byggnaden på området (då en sommarstuga) och kan ses på kartor från 1926.

En skomakare Pettersson fanns under en tid på Runsätravägen 33.

Johanssons speceriaffär.
Kiosk i Runsätra äng.
Samling med lövad hästskjuts utanför affären på midsommar (1940-tal)
Sillfrukost för herrarna (fruarna serverar).
Snapsvisa skriven av boende (1940-tal)
Tennisbanan (numer riven).

Gemensamma fester och andra sociala aktiviteter

Badplatsen har naturligtvis alltid varit områdets naturliga samlingspunkt och en plats för alla möjliga olika sociala aktiviteter. Men längre tillbaka i tiden fanns även andra platser där folk samlades.

På andra sidan Stortorpsvägen, där nu radhus håller på att byggas, fanns tidigare något som kallades för Stortorpshöjden. Där firades olika slags fester. Annars var det oftast en stor äng invid Stortorps herrgård som var den naturliga festplatsen.

Områdets boende har under lång tid haft midsommarfirande, valborgsfirande och en kräftskiva som festtraditioner. 

Midsommarfirandet inleddes från början med en sillfrukost. Från början var den endast till för områdets män men till slut tröttnade kvinnorna att bara servera och bjöd in sig själva. Tidigare var det uttalat att midsommarfesten framförallt var till för områdets unga, och så är det fortfarande. På 60-talet samordnades festen vid något tillfälle med Stortorps unga örnar på bygdegården.

Fram till dess att konvalecenthemmet revs på 70-talet firades midsomrarna på den stora äng som låg invid äldreboendet, dvs. den före detta herrgården. Barnen från Runsätra äng samlades vid affären (Runsätravägen 55), där lövad hästskjuts, senare lövad lastbil, mötte upp. Tillsammans med dragspel och gitarr åkte man en tur runt Stortorp innan själva midsommarfesten började.

När konvalescenthemmet revs ordnades midsommarfirandet på allmänningen på Runsätra äng. Dans kring midsommarstången, sånger, lekar och övriga aktiviteter är sedan dess tradition.

Under en period på 1980-talet serverades Runsätraängsbakelsen på midsommarafton, komponerad av några boende: Yvonne Willix-Petterson och Lotta Ekblad.

Kräftskivor har hållits på området sedan 1940-talet och bl.a. finns det särskilda Runsätraängvisor som skrivits av boende. Exempel på sådana är ”Torpare torpare allihop” och ”Grannsämja på Runsätra äng” av Einar Jonasson på 1940-talet.

Under tiden föreningen var villaförening var det föreningens ansvar att anordna dessa fester. I samband med att samfällighetsföreningen bildades togs det ansvaret bort. Idag anordnas valborgsfirande, midsommarfest och kräftskiva men ideellt av frivilliga medlemmar, dock ofta på anmodan från styrelsen. Samtliga fester hålls på allmänningen (badstranden). 2018 trycktes nya sånghäften för Valborgsfirandet upp och 2019 för fester som tarvar en snaps, framförallt den årliga kräftskivan.

1996 firade föreningen 50-årsjubileum. Festkommittén bjöd in alla boende och äldre som tidigare bott på området. Festen avhölls på dåvarande Avi-hotell vid Edsvallabacken. På menyn stod förrätt avokado med räkröra, varmrätt gorgonzolaspäckad fläskfilé och till efterrätt serverades kolapaj med grädde. Som värdpar hade Elisabeth Gustavsson och Gilbert Bergkvist utsetts. Värdparet hälsade alla välkomna och utropade en skål för Runsätra äng. Under samlingen fanns ett antal bildalbum att titta på med gamla och nya bilder från området. Flera uppträdanden förekom och Ulf Rosing hade skrivit en speciell visa till kvällens ära.

1950/1951 anlades en tennisbana av Folke Willix med svärfar Knut Stenbom. Banan revs 1980 för att göra plats för två villor efter att tomten styckats upp i två (Runsätravägen 5 och 7).